17 Августа 2020

OSTCHEM RETAiL уклав угоду з шістьма українськими банками про цільове кредитування аграріїв


OSTCHEM RETAіL – роздрібний напрямок холдингу Ostchem, що входить до азотного бізнесу Group DF – уклав на 2020/2021 маркетинговий рік угоду з шістьма українськими банками про цільове кредитування закупівлі аграріями азотних добрив.

Відповідні угоди укладено з ПроКредит Банк, ПУМБ, Банк Альянс, Агропросперіс Банк, ПриватБанк, МТБ банк, які здійснюють кредитну підтримку агровиробників по всій Україні. Переговори ще з одним великим банком знаходяться на завершальному етапі.

Уповноважені банки-партнери фінансують фермерів, які купують азотні мінеральні добрива у хімічних заводів-виробників, які входять до OSTCHEM: Черкаський «Азот», «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» та «Рівнеазот».

Програма кредитування працює наступним чином. Уповноважений банк видає кредит на закупівлю азотних мінеральних добрив на пільгових умовах. У свою чергу OSTCHEM RETAіL, як представник виробника, забезпечує своєчасне відвантаження продукції аграрію та субсидує покупцю відсоткову ставку за кредитом. Кредити можуть надаватися в гривні, євро та доларах, як без застави, так і під заставу фінансових аграрних розписок або під класичне кредитне забезпечення. Причому терміни кредитування варіюються від 2 до 18 місяців.

 «Цей кредит забезпечує фінансову підтримку фермера протягом основного аграрного циклу – він може купити добрива у «низький» сезон, вчасно їх внести, зібрати врожай, дочекатись кращої ціни на врожай, продати його коли йому вигідно та повернути кредит. В цьому трикутнику банк–виробник–фермер виграють всі. Для банка – це можливість запропонувати ринку нові цікаві інструменти, фермер отримує можливість «відв’язати» дві події: продаж урожаю та придбання добрив, купуючи їх у низький сезон, коли ціна значно нижча», – зазначив керівник напрямку OSTCHEM RETAіL Євген Хуриленко.

За його словами, темпи зростання ринку цільових кредитів для купівлі мінеральних добрив росте майже вдвічі швидше, ніж в цілому кредити для АПК.

«Ми фактично змінили парадигму продажів мінеральних добрив на аграрному ринку. Це дало свої результати – за перший рік діяльності наші продажі перевищили 1 млрд гривень». OSTCHEM RETAіL працює безпосередньо з кінцевим споживачем. Вперше у малих та середніх фермерів з площами посівів від 200 до 15 000 гектарів з’явився прямий доступ до продукції заводів-виробників та доступ до дешевого фінансування.