06 Ноября 2020

Порт «Ніка-Тера» розпочав перевалку нафтопродуктів


З жовтня 2020 року «Морський спеціалізований порт НІКА-ТЕРА», що входить в Group DF, приступив до перевалки нового виду наливних вантажів – рідкого бітуму.

У порту оброблено чотири перших танкера-бітумовозу з Греції та Іспанії. Таким чином, порт «НІКА-ТЕРА» продовжує успішно розширювати лінійку оброблюваних наливних вантажів. Крім бітуму, порт перевалює соняшникову олію. Раніше, порт також обробляв такі наливні вантажі, як оцтову кислоту, вінілацетат і стирол-мономер.

«Перевалка нафтопродуктів – це новий етап у розвитку порту. Ми і далі будемо розширювати номенклатуру оброблюваних вантажів. Почавши перевалювати бітум, ми залучаємо в регіон нові інвестиційні проекти. Справа в тому, що бітум надходить в Україну в рамках президентської програми «Велике будівництво» і призначений для будівництва і ремонту автомобільних доріг в тому числі і Миколаївської області», – прокоментував Алім Агакішиєв, начальник порту «МСП НІКА-ТЕРА».

Вантаж перевалюється з танкерів-бітумовозів на спеціалізовані автомобільні і ж/д цистерни, призначені для перевезення бітуму. Перевалка здійснюється за допомогою установки, яка оснащена трьома наливними станціями, що дозволяють одночасно завантажувати 3 бітумовозу, в середньому по 20 хвилин.

У 2019 термінал прийняв 410 суден, перевантаживши 8,637 млн тонн вантажів. Структура вантажообігу виглядала таким чином: зернові, зернобобові та олійні вантажі склали понад 5,9 млн тонн або 69% від загального обсягу, навалочні – 1,7 млн тонн (19,7%), шрот і висівки – 772,5 тис. тонн (8,9%), наливні – 204, 7 тис. тонн (2,4%).

З 2011 року порт «НІКА-ТЕРА» входить в Group DF, підприємця Дмитра Фірташа. В порт вкладено більше 1,5 млрд. гривень інвестицій.